
Sokağa çıkarken alyansını takmıyor. Wessam Kourdi'nin bunu yapmasının nedeni ise... (Los Angeles Times)
17Dışarıya çıkarken alyansını takmıyor çünkü...görüntülenme:79.174
Sokağa çıkarken evlilik yüzüğünü takmıyor. Wessam Kourdi'nin bunu yapmasının nedeni eşini aldatmak değil, yüzüğünü çaldırmamak.
"Bu sebepten Brezilya'da kalmak istemiyorum" diyor ve ekliyor "Belki de cep telefonum için öldürüleceğim."
Kourdi 34 yaşında. Şam'dayken bir iletişim firmasında çalışırken eşiyle birlikte çatışmaların arasında kalınca kaçmak zorunda kaldı. Ekim 2014'te çift kendilerini Brezilya'da buldu.
Kourdi burada günde 12 saat çalıştığı bir işe sahip. Bu yüzden çok kilo kaybetmiş. Daha sonra şansı yaver gitmiş ve İngilizce öğretmeye başlamış.
27Bugün kim öldü?

Suriye'de geride bıraktığı arkadaşlarını düşününce her şeye rağmen kendini şanslı görüyor. Tanıdıklarının yüzde 80'i öldürülmüş.
O günlerde Suriye'deki günlük konuşmalar da şöyleymiş: "Dün kim öldü biliyor musun, Ali öldü"... Her gün her gün bir başka ölümden bahsedince artık normal gelmeye başlıyor. Bir süre sonra hiçbir şey hissetmiyorsunuz. "Hayat devam ediyor" diyor Kourdi.
Onun hayali Brezilya değil Kanada'ya gitmekti. Ama olmadı. "Burada risk yüzdesi çok yüksek" diyor. Bütün binalar özel korumaya sahip. Hatta binaların önüne çit kuranlar da var. Kameralar her yerde kayıt yapıyor. "Bu ne anlama geliyor... Buranın güvenli olmadığı anlamına geliyor" diyor Kourdi.
Eşi Rabia ise bu ülkeye alışamamış. "Biz bir kahve içerken arka masada bir kadın ile bir erkek öpüşüyor. Burası bize göre değil" diyor.
Son sözü Kourdi söylüyor: "Brezilyalılar hayatlarına devam ediyorlar, mutlu görünüyorlar. Bizim neyle yüzleşmek zorunda kaldığımız hakkında hiçbir fikirleri yok."
37Üstteki 5 katı Suriyeliler işgal etmiş

Bir başka hikaye de Rami Othman ve kardeşi Muhammed'den. Yarı yıkılmış bir ofis binasında yaşıyorlar.
Alttaki 5 katı Brezilyalılar, üstteki 5 katı da Suriyeliler işgal etmiş.
47İki kere göçmenler

Othman kardeşler falafel yaparak yaşamlarını sürdürüyor. Aslında Othman kardeşler 'iki kere göçmen'. Çünkü Filistinliler... Filistin'den göçüp geldikleri Suriye'deki göçmen kampında büyümüşler. Orada da hayat onların yakasını bırakmamış. Suriye'deki iç savaştan kaçıp kendilerini Brezilya'da bulmuşlar.
Ancak bir karar vermişler: Artık bir yere gitmek yok. Hayatları Brezilya'da. Her şeyleri burada. Brezilya'da kalacaklar ve hiçbir yere gitmeyecekler. "Burada olmak orada ölmekten iyidir" diyor Muhammed. Onun da bir hayali var: Bir restoran açmak. İhtimal yüzde 1 bile olsa.
57İlk iş adını William yapmak oldu

Öteki hikaye ise Wahib Hayek'in hikayesi. Brezilya'ya varınca ilk iş adını değiştirmiş. Artık ona William diyorlar. 24 yaşında. Sao Paulo'da yaşıyor. Onun hikayesi diğer Suriyeli göçmenlerden çok farklı gelişiyor.
Yeni adıyla William, eski adıyla Wahib'ten bahsederken "Çok utangaç, Hıristiyan mahallesinde büyüdü" diyor.
67Askerlik tecil belgesi kabul edilmeyince

Amy Winehouse dinlemeye söylemeye bayılıyor. Kişisel gelişim kitapları okuyor. 2012'de Suriye'den ayrılmaya karar veren William'ı ülkeden ayrılmaya iten neden ise girmek istediği Al-Baath Universitesi'nin askerlik tecil belgesini kabul etmemesi.
77Babası gizlice ülkeden kaçırdı

"Üniversiteye girmek istiyorsan önce askerliğini yap"... Hiç kimse için ölmek istemiyorum diyor William. Orada devreye babası girmiş. Onu otomobiline saklayıp Ürdün'e kaçırmış. Oradan da uçakla Sao Paulo'nun yolunu tutmuş.
Şimdi bir kadın kuaföründe çalışıyor. İşten sonra küçük partilere katılıyor.
"24 yaşındayım. vücudumun sınırlarını zorluyorum" diyor.
Brezilya'ya gelir gelmez ilk iş Portekizce'yi öğrenmiş. En çok duyduğu soruysa, "Avrupa dururken niye Brezilya'ya geldin"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)