Organik beslenmek son yıllarda oldukça önem kazandı. Kendisebzeve meyvelerini üretmek ve doğal ürünleri bulmak tüm bilinçli ebeveynlerin amacı oldu. İşte bizde yoğun istek üzerine kendi ekmeğimizi kendimiz yapalım dedik . Her ne kadar köylerde tandırlarda yapılan ekmek kadar lezzetli bir ekmek yapamasak da emin olunmısır ekmeğimizin tadı marketlerde ve fırınlarda satılan ekmeklerden çok daha sağlıklı ve leziz olacaktır.
Mısır Ekmeği Tarifiuygulayan takipçilerimizden mutlaka yorumlarınızı bekliyoruz kolay gelsin bayanlar…
Püf noktası:Seçeceğiniz un oldukça önemli , mıhlamalık unu veya iri öğütülmüş mısır unu seçmelisiniz. Hamurda kullandığınız sıcak su kullanımı oldukça önemlidir. ( kaynara yakın)
Görselde olduğu gibi kaba konmuş harcı bir bıçak yardımı ile kareler keserseniz piştikten sonra çok daha rahat kesebilirsiniz. Hamuru yaptıktan sonra dilerseniz ortasına peynir veya haşlanmış mısır ilavesi yaparsınız.
Mısır Ekmeği İçin Malzemeler
500 gram mısır unu
Su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
Mısır Ekmeği Tarifi
Bayanşımı yapacağınız Bayanştırma kabına ılık su ekleyelim ve mayayı içerisinde eritelim. İçerisine tuzunu ve şekerini atalım. Unu ilave edelim ve yoğurmaya başlayalım. Yoğun bir kıvama geldikten sonra hamuru dinlenmeye alalım.
Hamur biraz kabardıktan sonra içerisinden parçacıklar alarak elinizde düzleştirin. Gerekirse hamurun yapışmaması için mısır unu serpiştirerek şekil verebilirsiniz.
Mısır Unu
Isıtılmış tavaya alalım ve yağ kullanmadan pişirmeye başlayalım. Pişen yüzünü çevirelim ve diğer tarafının da pişmesini bekleyelim. Piştikten sonra tereyağı veya istediğiniz tüm yiyeceklerde tüketebilirsiniz. Afiyet bal şeker olsun.
Başka Bir Mısır Ekmeği Tarifi
Yarım kilo mısır unu
30 gram toz şeker ( 2 çay kaşığı)
İki çay kaşığı kadar tuz
40 gram yaklaşık 2 yemek kaşığı tereyağı
200 gram süt( 2 çay bardağı)
40 gram zeytinyağı ( 2 çay bardağı)
200 gram yaklaşık 2 çay bardağı sıcak su
Kabartma tozu ( iki paket)
Mısır Ekmeği Tarifi
Öncelikle bayanlar mısır ununu mutlaka eleyin. Derin bir kabın içine elenmiş mısır unu, kabartma tozu, toz şeker, kabartma tozu, iki çay kaşığı tuz ilavesinden sonra iki yemek kaşığı tereyağı, zeytin yağı ,süt ( oda sıcaklığında olacak) ve son olarak sıcak su ilavesi de yaparak tahta kaşıkla ( boza kıvamına gelene kadar ) Bayanştırıyoruz.
Evet bayanlar, tüm malzemeleri bir araya getirdikten sonra 24 veya 26 cm çapında bir kek kalıbının tabanına tereyağı yayıyor ve harcımızı üstüne döküyoruz. Son aşamada rahatça kesilmesi için bıçakla hafif izler yapabilirsiniz. 200 derecede yaklaşık 45 dakika veya 55 dakikada ekmeğiniz hazır bayanlar afiyet olsun.
Bir Başka Tarif
MALZEMELER:
3 su bardağı mısır unu
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı sıcak su
(el yakmayacak kadar sıcak)
Yağlamak için tereyağı
1 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı çörekotu
Mısır Ekmek Tarifi
Fırını 220 derecede ısıtın. Mısır ununu geniş bir kaba koyun, üzerine tuzu serpin. El dayanacak kadar sıcak suyu ilave edip iyice yoğurun. Geniş bir tepsiyi yağlayın. Hazırladığınız hamuru tepsiye dökün, üzerini kaşığın tersiyle düzeltin. Üstüne elinizle yoğurdu sürün. Daha sonra elinizin yanıyla kare kare izler yapın. Çöreotunu serpin. Kızgın fırında altı üstü nar gibi kızarana kadar pişirin. Dinlendirip dilediğiniz biçimde dilimleyerek mısır ekmeğini servis yapın.
NOT:Özellikle Karadeniz Bölge ’sinin vazgeçilmezlerinden olan mısır ekmeğini dilerseniz yarı buğday, yarı mısır unu kullanarak yapabilir, daha yumuşak olmasını istiyorsanız hamuruna 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1-2 çorba kaşığı da yoğurt koyabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)