Zeytinyağlı Lahana Sarması yorucu bir yemektir. En önemli kısmında biri kısık ateşte pişmesidir. Bir günde olabilecek bir yemek değildir. Emek isteyen bir tariftir, mümkünse 2 kişi yapmaya çalışın. . Bu yemekte iç harcı için et te kullanılabiliyor. Biz kullanmadık. Tabiki yarı yarıya olmalı. 500 gram pirinç koyduysan 300 gram da et kullanılması gerekiyor. Diğer malzemeler 200 gram yaparsa yarı yarıya olur. Çok da güzel olur yemeğiniz. İçine bazıları fıstık da atabiliyor. O da güzel bir tat veriyor. Tabiki pirinç iri olmalı. Şişince daha iyi olur. Kırık pirinç ise dağılır tutmaz güzel olmaz. Zeytinyağlı Lahana Sarması ’nı yaptınız gün yemelisiniz. Hatta bizim kullandığımız lahana sert lahanaydı. Lahana daha sert olur ve lezzeti de yumuşak lahanaya göre biraz daha azdır. Çünkü lahanayı yaparken dağıldı tutmadı. Peki yumuşak lahana nasıl anlaşılır. Yumuşak lahananın yaprakları daha yumuşaktır ve içi dolgulu olur. Bizim yaptığımızın içi boştu. Mor bir renk vardı ve içi boştu bizim kullandığımızın. Bu yüzden lahana alırken de dikkat ederek alın. Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifine geçelim. Size kolay gelsin.
Zeytinyağlı Lahana Sarması için malzemeler
-1 orta boy lahana
-3 diş sarımsak
Zeytinyağlı Lahana Sarması iç malzemeler
-Yarım kilo kadar pirinç (500 gram) (baldo pirinç kullandık)
-2 çorba kaşığı Bayanşık salça (Birer kaşık biber ve domates salçası)
-Yarım demet maydonoz
-1 büyük boy soğan
-Tuz, karabiber, kırmızı biber (2 çay kaşığı)
-2 çay bardağı kadar zeytinyağı
Öncelikle pirinçleri ıslatacağınız bir kaba alın. (Yumuşaması için) Üzerini geçecek kadar su koyun beklesin. Pirinçleri ıslattıktan sonra soğanı küçük küçük doğrayın. Islattığınız pirinçleri Bayanştıracağınız kabın içerisine alın. Üzerine doğradığınız soğanları ekleyin. Zeytinyağını ekleyin. Maydanozları da aynı şekilde küçük bir şekilde doğrayın. Bayanşımın içerisine ilave edin. Daha sonrasında domates ve biber salçasını ekleyin. Tuz, karabiber, kırmızı biberini ekleyin. Bayanşımı güzelce Bayanştırın. Şimdi lahanaları sarma boyutunda kesin. Tencerenin altına kullanılmayacak olan yapraklardan koyun. (Yapışmaması için) Veya biraz sıvı yağ da koyabilirsiniz. Kesilen yaprak boyutundaki sarmalardan içerisine bir tatlı kaşığı kadar pirinç harcı alarak içe doğru kapatıp sarın. Bu işlemleri bütün lahanalara uygulayarak tencerenize koyun. Bu işlemler bittikten sonra tencerenin içindeki lahanaların üzerini kapatacak şekilde kaynamış su ekleyin. Üzerine de 3 diş sarımsak ekleyin. (aroma vermesi için) Tencerenin kapağını kapatın. Zeytinyağlı Lahana Sarması bir saat kadar kısık ateşte pişmesi gerekiyor. Zeytinyağlı Lahana Sarması ’nın piştiğini nerden anlayabiliriz. Suyunu çektiğinde veya tencerenin kenarından eğdirerek bakarsanız suyunu görürsünüz. Suyu çekince ocağın altını kapatın. Koyduğunuz sıcak tencerede kaynayınca attırmaması için ağır bir tabak koyun üzerine su dışarı çıkmayacaktır. Hem de bu işlem lahanaların sıkışması için de uygundur. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)