Ziyaretçilerimizinköfte tariflerinden en çok sevdiği Çiğ köfte, aslında gerçekten doğu yörelerinde en güzeli yapılan, yoğurma aşamasında bilek gücü isteyen, malzeme açısından doğu yörelerinde daha lezzetlisi bulunanyemek tariflerinden biridir. İsot ve baharat çeşitleri ile yapılınca tadına doyulmuyor.Gerçek çiğ köfte tarifiiçin sizlere bu tarifimizi derledik. Klasikkolay köfte tarifleridışında yer alançiğ köfte tarifiiçin bizim budenenmiş çiğ köfte tarifiile yapabilirsiniz.Çiğ köfte, bol acılı kıvamı, kendine has verilen şekli, marul yaprağı arasında yapılan sunumu ile bence en nefis ve en sunumu güzel köfte tarifi.Çiğ köfteyi yaparken öyle normal köfte tarifleri gibi 15-20 dakika yoğurmanız yetmez. Bu yüzdençiğ köfte yapılışıiçin geniş bir zamanınızı ayırın ve uzun süre yoğurun. Çünkü ne kadar çok yoğurursanız o kadar lezzetli bir çiğ köfte elde edersiniz. Bulgur seçiminde çok dikkatli olun nasıl olsa tutar diye pilavlık bulgur kullanmayın. Çiğ köftenin tek bulguru köftelik ufak kırık bulgurdur. Çiğ köfteyi misafirlerinize ikram olarak hazırlayacaksanız bir gün önceden yoğurun ki hem zaman kazanın hem de dinlenmiş bir köfte harcı elde etmiş olursunuz. Başlı başına bir yemek tarifi sayılabilecek kadar doyurucu olançiğ köfte nasıl yapılırdiye soranlar için buyurun malzemeler.
Çiğ Köfte Tarifi için malzemeler
1 orta boy soğan
4-5 diş sarımsak
8-10 sap taze soğan
1 demet maydanoz
3 domates
Yarım kg köftelik bulgur
Yarım kg çiğ köftelik koyun kıyması (but tarafından, yağı siniri tamamen temizlenmiş)
1 çorba kaşığı çiğköftelik Urfa baharatı (yenibahar, tarçın, karabiber)
2 su bardağı isot
5-6 küp buz
2 çorba kaşığıdomates salçası
Yoğurmak için buzlu su
Tuz
YANINA:
Marul veya kıvırcık salata yaprağı
Taze nane
Maydanoz
Salatalık
Domates
Semizotu
Kırmızı turp
Soğanla sarımsağı incecik kıyın. Taze soğanla maydanozu yıkayıp süzün. Taze soğanların beyaz ve açık yeşil kısımlarını çok ince dilimleyin. Maydanozun yapraklarını kıyın. Domatesleri rendeleyin. Bulgurun kepeğinin uçması için açık havada birkaç kez hafif yukarı savurarak havalandırın. Geniş bir çanağın içine buzlu suyu hazır edin. Yüksek kenarlı geniş bir yoğurma tepsisine kıymayı, kuru soğanı, sarımsağın yarısını, rendelenmiş domatesi, baharatı, isotu ve buzları koyun. Tuz serpin. Bütün malzeme macun kıvamına gelene kadar kuvvetlice bastırarak yoğurun. Bulguru ilave edin ve aynı şekilde yoğurmaya devam edin. Bulgur, suyunu çektikçe elinizi buzlu suyla ıslatın. Bu arada salçasını katın. Tadına tuzuna bakın, gerekirse tuz ilave edin. Buz tamamen eriyince ve bulgur çiğnenecek yumuşaklığa geldiğinde çiğköfte hazır demektir. Son olarak kıyılmış taze soğan, maydanoz ve kalan sarımsağı ilave edin. Bütün malzeme iyice birbirine geçinceye kadar biraz daha yoğurun. Geniş bir servis tabağına salata yapraklarını yayın. Çiğköfteleri sıkım sıkım hazırlayıp yaprakların üstüne koyun. Onun da üzerine nane ve maydanozları yerleştirin. Yanma dilimlenmiş salatalık, domates, semizotu ve kırmızı turp koyun. Lavaş ekmeğiyle birlikte servis yapın. Sonundalezzetli çiğ köfteikram edilebilir afiyet olsun.
PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE TARİFİ
Merhaba Antakya mutfağının muhteşem lezzeti olan Patatesli Çiğ köfte (Antakya) Tarifi ile sizlerleyiz. Antakya mutfağını bilen bilir, ilk gittiğimde Antakya ’lı dostumun beni alandan alıp direk kahvaltıya götürdüğü yeri ve lezzetleri asla unutamam. İşte o gün Mutfaklarına aşık oldum desem yalan olmaz.Künefe yi anlata analata bitiremem, patatesli çiğ köfteyi ilk o zaman yedim. Gerçekten mükemmel bir lezzet, bu lezzetin peşini bırakırmıyım, hemen tarifi alır yaparım. Benden kaçmaz, bir kişi elimden kaçtı oda salaş bir yerde yediğim şekerpare tarifidir, ne yaptıysam şef vermedi. ben bıkmadım her gün gittim belki pes eder püf noktayı alırım diye. Şefin Arnavut damarı tuttu, benim annemden gelen Kürt damarımı bastırdı. Alamadım o püf noktayı, beni nasıl pes ettirdi diye sorarsanız, kardeşi ile bu tarif yüzünden küstüklerini söyleyince peşini bıraktım. Korktum bir gün beni tava ile lokantadan kovalayacağını düşünerek istemeye istemeye peşini bıraktım..:)
Patatesli Çiğ köfte Tarifini yaptınız diğer köfte tarifleri katagorimizden mutlaka bir tarif bulacaksınızdır. Tercihiniz dolma olacaksadolma tarifleri kategorimizden bir tane secebilirsiniz. Bu aradayumurta yemeklerikatagorimizden mutlaka beğeneceğiniz bir tarifimiz vardır.Çörek tariflerimize baktınız mı?Kurabiye tariflerikataorimize bakmanızı şiddetle öneririz.Elmalı Kurabiye tarifimize bayılacaksınız. Afiyetle…
Malzemeler
Tariflerde kullanılan bardak, 200ml.lik klasik bardaklardır..
600 gram (4 su bardağı) köftelik bulgur(sarı)
400 gram (2 su bardağı) sıcak su
3 tane patates
1 tane soğan
8 diş sarmısak
1 yemek kaşığı domates, 1 yemek kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı isot
Kimyon, yeni bahar, nar ekşisi, tuz, pul biber
Yarım limon suyu
100 gram (1.5 çay bardağı) zeytinyağı
1 kase ceviz içi
Bir miktar maydanoz
8-10 kişilik
Patatesli Çiğ Köfte (Antakya) Tarifi
Bayanştırma kabına ayıklanmış ve yıkanmış bulguru alalım, üzerine sıcak su dökelim ve Bayanştıralım. Patatesleri haşlayalım bulgurun (suyunu çekmiş olan) içine ilave edelim. Üzerine rende soğan ve dövülmüş sarımsağı ilave edelim yoğurmaya başlayalım. Biraz yoğurduktan sonra üzerine, salçaları ve baharatları ilave edelim yoğurmaya devam edelim. Kıvama gelince, ince kıydığımız maydanoz, tuz, ceviz ve zeytinyağı ekleyelim bir süre daha yoğuralım. Hazır olan köfteden küçük parçalar koparıp elimizde sıkalım servis tabağına alalım. Hemen servise sunalım.
Afiyet olsun….
BAŞKA BİR TARİF:
MALZEMELER :
3 su bardağı ince bulgur
4 Patates
1 Adet soğan
1/2 maydanoz
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı salça
kimyon, pulbiber
tuz,karabiber
Sıvı yağ
nar ekşisi
Köfte Tarifi
İnce bulguru üstünü kapatabileceğimiz geniş bir kaba alalın 1 su bardağı su ile ıslatıp kapatın üstüne patatesleri rendeleyip Bayanştırın. Bulgur sıcak su ve patateslerin sıcaklığı ile kabarırken sıvıyağı küçük bir tencere veya tavaya döküp üstüne ince kıydığınız soğanı ve salçaları ilave edip soteleyin. Daha sıcak durumdayken bulgur ve patates Bayanşımının üstüne gezdirip elinizle bir birine yapışacak duruma gelinceye kadar yoğurun.Baharatlarını , maydanozu,nar ekşisini ilave edip yuğurmaya devam edin ve avcunuzun arasında sıkıp şekil verin.
Servis tabağına alırken isteğe göre yeşillikler ve limon dilimleri ile servis edebilirsiniz .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)