27 Aralık 2015 Pazar

Windows 8: AMD’nin Bulldozer Mimarisi Fark Yaratıyor mu?

Bulldozer için işler Windows 8 ile rayına oturacak mı?

AMD Bulldozer mimarisini tanıtmasının ardından FX-8150 ’nin başarımını artırmak üzere birkaç küçük düzeltmeye imza atmıştı, ancak bu çabanın en önemli hedefi Windows 8 ’de fark yaratabilmekti. Evet, Windows 8 artık karşımızda olduğuna göre bakalım FX-8150 bu kez nasıl iş çıkaracak? Önce editörümüzden bir not…

“AMD FX-8350 İncelendi: Piledriver Bulldozer ’in Eksiklerini Tamamlıyor mu?” yazımı hazırlamadan önce Windows 8 ’in yeni Görev Zamanlayıcısı (scheduler)  ölçüm sonuçlarında  önemli fark yaratacaksa incelemeyi Windows 8 ile yapmak istediğimi AMD ’ye söylemiştim, ancak kuruluş özel yama uygulanmış bir Windows 7 kurulumuyla sağlıklı ölçümler yapabileceğimi bildirmişti. Yani yazımızdaki ölçüm sonuçları AMD ’den onaylı diyebilirim.

Dahası, Microsoft ’un yakın zamanda performansı etkileyebilecek birkaç Windows 8 yaması yayınlayabileceğini açıklamasını da dikkate alırsak, AMD ’nin son ürünüyle yapacağım Windows 8 ölçümlerini önümüzdeki günlere bırakmanın daha yararlı olacağını düşünüyorum. O zamana kadar  Thomas ’ın Windows 7, FX yamalı Windows 7 ve Windows 8 RTM ile yaptığı FX-8150 ölçümleriyle devam edelim.

–Chris Angelini

Donanım ve yazılım dünyasının birbirleriyle yaptığı dansı ilginç buluyorum. Bir yanda aslında Intel x86 mimarisi için yazılmış bir Microsoft Windows işletim sistemi, diğer yanda donanımcılara ürünlerini tasarlaması için sunulmuş bir Microsoft DirectX API ’si ve ikisini en performanslı biçimde birleştirme çabasıyla kurulan komiteler, yapılan toplantılar, düzenlenen konferanslar, vs…

Daha AMD ’nin Bulldozer mimarisi halka tanıtılmadan önce baş editörümüz Texas ’ta AMD mühendislerine, işlemci kalıbı (die) üzerindeki “paylaşımlı” kaynakları verimli kullanmak için daha akıllı bir görev zamanlayıcı gerektiren yeni mimariye Microsoft Windows 7 ’nin nasıl tepki vereceğini sormuştu ve pek de tatmin edici bir yanıt alamamıştı. AMD bu konuda Microsoft ile görüşmeler yürüttüklerini söylemekle yetinmişti. Sonuçta işlemci kaynaklarını görevlere işhattı mantığıyla tek sıra halinde tahsis eden, x86 mimarisine uygun basit zamanlayıcı yerine, işini bitiren işlemci kaynağına bekleyen uygun işlerden birini verebilecek basit bir düzenleme çok zor olmamalıydı. Ancak Windows 7 yayınlandığında bu konunun çözüme kavuşturulmadığı anlaşılmıştı.

Microsoft kısa bir süre sonra Windows 7 ve Server 2008 R2 ’nin Bulldozer tabanlı FX ve Opteron işlemcileri isimleriyle tanımasını ve  bazı durumlarda çekirdek bekletmesini (core parking) iptal ederek modüllerin C6 uyku kipine geçmesini engelleyen iki yama yayınladı. Yeni yamaların gelmesiyle beraber bizler de AMD ve Windows 7 ’nin keyiften parendeler atacağını, şarkılar söyleyeceğini sanmıştık ancak hiç de öyle olmamıştı. Tüm ölçümlerimiz pek de fark olmadığını gösteriyordu (AMD ’s FX-8150 After Two Windows 7 Hotfixes And UEFI Updates, İng.) O zaman ağır ağabey Microsoft yazılımcılarını soru yağmuruna tutmuş; Windows 8 çok farklı olacak, yamanmış Windows 7 ’den de farklı olacak, biraz daha sabır yanıtını almıştık.

FX-8150 ’nin paylaşımlı kaynak yapılandırması doğrusal performans ölçeklendirmesini zorlaştırıyor.

AMD yeni FX-8350 ’yi tanıttığında Windows 8 ’den fazla bir şey beklemeyin dediğinde canımız sıkılmadı dersek yalan olur. Ama biz rahat durmayacağız ve Bulldozer mimarisini yakından izlemek adına  Windows 7, FX yamalı Windows 7 ve Windows 8 RTM ile yeni FX-8150 ölçümleri yapacağız. Bakalım Fx-8150 ilk tanıtıldığında bize sözü verilen iyileşmeler Microsoft ’un yeni çabalarıyla gelmiş mi, gelmemiş mi?

Devam edelim…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)