Anadolunun ve Karadeniz mutfağının bağrından çıkan Kete tarifi ile sizlerleyiz. Kete yapılan yöreye göre farklılıklar gösteririr. Kete Kars ’ta günlük yaşamda önemli yer tutan hamur işlerinden biridir. Ketenin bu ilden diğer il ve yöre mutfaklarına geçtiği söylenir. Yörelere göre değişiklik gösterdiğinine değinmiştik, örneğin Erzurum ’da farklı olarak şeker, ceviz, peynir katarak zenginleştirmişler tarifi. Bazı yörelerde içi boş ve daha sert yapılıyor. Bu yapımı kolay, lezzeti çok güzel olan hamur işini sizde çok beğeneksiniz. Bugün tarifini vereceğimiz kete klasik bir tariftir.
Yemek tarifleri sitemizden menü önerilerimize gelecek olursak, soğukların iyice bastırdığı bu günlerde sıcacık bir çorba çok güzel gider. Leziz ve pratik bir tarif için, sadece çorba tarifleri kategorimize tıklamanız yeterli. Kısır Tarifi misafirleriniz için çok ideal bir tarif olabilir. Elinizin altındaki malzemelerle tatlı yapmak istiyorsanız tatlı tarifleri kategorine tıklamanız yeterli, mutlaka size uyan bir tarif bulacaksınızdır. Örneğin Trileçe Tarifi sizin için yepyeni bir tat olabilir.
Kete Tarifinin Malzemeleri
• 1 su bardağı süt
• 1 su bardağı su
• 1 su bardağı tereyağı ve sıvı yağ Bayanşımı
• Aldığı kadar un
• 20 gr yaş hamur mayası
• 1 tatlı kaşığı tuz
Ketenin içi:
• 3 kaşık un
• 1 su bardağı sıvıyağ
1- Bir kapta ılık sütle maya eritilir. Tuz, ılık su ve biraz da un ilave edilip çırpılır. Mayalandırılır. Mayası gelince yeterince un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Üzeri örtülüp tekrar mayalanmaya bırakılır.
2- Hamur 8 eşit parçaya bölünür. Her parça oklava ile büyükçe açılıp tereyağıyla yağlanır.
3- 4 yufka üst üste konup araları yağlanır. Yufkalar 4 ’e bölünüp her parçaya kavrulmuş undan konarak 4 tarafından dikkatlice kapatılıp yuvarlak hale getirilir. Elle hafifçe bastırılarak pide şekline getirilip yağlanmış tepsiye yerleştirilir.
4- Bir tepsiye 4 tane pide yapılıp yerleştirilir. Ketemiz yarım saat mayalandırılıp üzerine bol yumurta sarısı sürülüp, kızgm fırına verilir. Geri kalan 4 pide de aynı şekilde yapılıp tepsiye dizilir ve pişirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)