26 Şubat 2016 Cuma

Sade Kolay Keşkül Tarifi

Merhaba, E-Tarifler takipçileri bugün sizlere Sade Kolay Keşkül Tarifi vereceğiz. Osmanlı Mutfağından günümüze uzanan bu mustesna tatlının gerçek adı Keşkül-ü fukara yani Fukara Keşkülü diye bilinirmiş. Bu tatlı ile ilgili bir hikaye var sizlerle paylaşmadan gecemiyeceğim. Osmanlı zamanında kadılar ve dervişler bazı zamanlarda halkın içine girip dilencilik yaparlarmış. Topladıkları paraları ve diğer şeyleri sırtlarındaki keşkül diye bilinen kaba koyarlarmış. Biriken keşkül kabının içindeki herşeyi imaretlere verilir o para ile tatlı yapılır ihtiyacı olan herkes gelip alırlarmış. Butatlının ismide oradan kalmış, Kaplumbağa terbiyecisi tablosunu bir çogumuz biliriz, oradaki dervisin omzuna bakarsanız keşkül kabını göreceksiniz.
Ne güzel adetlerimiz varmış..Sade Kolay Keşkül Tarifini hazırladık, akşam menüsü için birkaç tane önerim de olacak.Sebze yemeklerikategorimize bir göz atmanızı tavsiye ederiz.Hamur işi tarifleri kategorimizde yeniÇörek tariflerimiz var bilginize.Tatlı tariflerinde YeniReçel tariflerimiz var bilginize.Salata tariflerimize yeni tarifler eklendi. Afiyetle, sofranıza Halil İbrahim bereketi gelsin. Kolay gelsin…

Sade Kolay Keşkül Tarifi için malzemeler

3/4 çay bardağı pirinç

1 çay bardağı badem

1 litre (5 su bardağı) süt

3/4 su bardağı toz şeker

1 çay bardağı hindistan cevizi

Yarım çay bardağı Antep fıstığı (dövülmüş)

Sade Kolay Keşkül Tarifi

Pirinci yıkayıp süzün. 1 su bardağı su ile bir gece önceden ıslatın. Bademleri 10 dakika sıcak suda bekletin. Yumuşayan kabuklarını soyun. Pirinç ve bademi havanda döverek veya mutfak robotunda çekerek irili ufaklı toz haline getirin. Süt, şeker ve hindistan cevizinin yarısıyla birlikte ateşe koyun. Tahta kaşıkla devamlı Bayanştırarak koyulaşana kadar pişirin. Keşkülleri 6 kâseye paylaştırın. Üzerini kalan hindistan cevizi ve Antep fıstığı ile süsleyin. Soğuk olarak servis yapın.

 

NOT: (Pirinci suda yumuşattıktan sonra ezerek Osmanlı geleneğinden gelen “subye” hazırlanmış olur. Buna imkân veya vakit bulamayanlar pirinç yerine 6 silme çorba kaşığı pirinç nişastası da kullanabilirler.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)