3 Mayıs 2015 Pazar

Türkiye'nin ilk uydu merkezi açılıyor

Türk Havacilik ve Uzay Sanayii AS (TUSAS) bünyesinde Göktürk-1 Uydu Programi kapsaminda kurulan Türkiye'nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (UMET), bu ay açilacak.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açilisinin yapilmasi planlanan merkezde, Göktürk-1 Uydusu ile Türkiye'nin ilk yerli uydusu Türksat 6A'nin montaj yapimi, ileri entegrasyon ve çevresel testleri gerçeklestirilecek.

Yatirim maliyetleri Savunma Sanayii Müstesarligi ve TÜRKSAT A.S. tarafindan karsilanan 3 bin 800 metrekarelik merkezde, kütlesi 5 tona kadar olan birden fazla uydunun ayni anda montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri gerçeklestirilecek.

Uluslararasi uzay projelerine de hizmet verilecek merkezde, ilk olarak Göktürk-1 Uydusunun ileri entegrasyon ve çevresel testleri gerçeklestirilecek. Uydu bu testlerin ardindan firlatma sahasina TUSAS'tan gönderilecek.

Türkiye, dünyada az sayida ülkede bulunan bu tesis sayesinde uzay sistemleri montaj, entegrasyon ve test hizmetleri alaninda uluslararasi oyuncu konumuna gelecek.

Bu ay açilisinin yapilmasi planlanan merkez, askeri havaalanina dogrudan baglantisi sayesinde uydunun kara yoluyla tasinmasi gerekliligini ortadan kaldiracak, emniyet, maliyet ve risk yönetimi açisindan büyük avantaj saglayacak.

Türkiye'nin ilk yerli uydusu Türksat 6A'nin da yapimi bu merkezde gerçeklestirilecek.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)