Yaş mayalı poğaça, kolay poğaça tarifleri arasında yer alan bir poğaça tarifi. En güzel poğaça tarifleri ile derlediğimiz bu yemek tarifleri sitesi sayesinde kısa sürede pratik yaş mayalı poğaçalar elde edebilirsiniz. En güzel hamur işi tarifleriiçin bir çokresimli tarifler, bir çok denenmiş tarifler bulabilirsiniz. Yaş mayalı poğaçalar biraz riskli bir poğaçadır ama bizim bu yaş mayalı poğaça tarifimizi adım adım uygularsanız hiçbir sorun yaşamadan nefis bir tepsi mayalı poğaça elde edersiniz. Mayalı poğaça yaparken sütü mutlaka ılık olarak kulanınki yaş maya yanmasın ve kıvamında bir poğaça elde edin. Poğaça hamuru için mümkün olduğunca yumuşak bir hamur hazırlayın. Zira unu çok fazla koyarsanız yaş mayalı poğaça çok sert olur ve poğaçadan çok ekmek kıvamını alır. Aşağıdaki tariflerimizde birkaç adet tarifi bir arada verdik, işte size nefis biryaş mayalı poğaça.
Yaş Mayalı Poğaça Tarifi için malzemeler
1.5 su bardağı ılık süt
1 bardak ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya
alabildiği kadar un
Aslında poğaça yapmayı bilen arkadaşlar tüm bu malzemeleri Bayanştırarak ele yapışmayacak bi hamur elde etsinler ve 15 dakika bekletip istedikleri içle şekil verip 180 derecedeki fırına versinler… Ama hiçpoğaçayapmamış ve mayalı poğaça nasıl yapılır bilmeyen arkadaşlar için ayrıntılı yazayım… önce su ve sütü aynı cezvenin içine koyun ve ılık hale getirin hamuru hazırlayacağınız kabın içine yaş mayayı koyun ve ılıttığınız sütle suyu mayanın üstüne dökün şekeride ekleyin ve böylece maya ve şeker eriyene kadar elinizle Bayanştırın… sonra sıvı yağı ve tuzu ekleyin biraz Bayanştırdıktan sonra yavaş yavaş un eklemeye başlayın… elinize yapışmayacak bi hamur haline gelene kadar un ekleyin ve yoğurun…hazırlamış olduğunuz hamuru 10 dk bekletin ve arzunuza göre peynirli maydonuzlu yada sosisli ketçaplı bi iç hazırlayabilirsiniz… yada hiç içli yapmayabilirsinizde size kalmış… 10 dk beklettikten sonra küçük ceviz parçası büyüklüğünde hamura istediğiniz şekli verip yağlanmış tepsiye dizin biraz aralıklı dizin çünkü 3 katı büyüyolar, üstüne yumurta sürüp ilk tepsiyi fırına verebilirsiniz 180 derece ve önceden ısıtılmış olucak… bu tariften 2 tepsi çıkıyor. ilk tepsi pişerken ikinci tepsiyi hazırlayablirsiniz. DiğerPoğaça Tariflerimize de göz atabilirsiniz.
Aşağıda mayalı bayatlamayan poğaçayı bulabilirsiniz.
BAŞKA BİR MAYALI POĞAÇA TARİFİ(yaş mayalı poğaça nasıl yapılır)
Malzemeler:
1su bardağı, sıvıyağı
1 su bardağı, ılık, su
1 su bardağı, ılık süt
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı, tuz
Bir paket yaş maya
Alabildiği kadar un
İç malzeme:
200 gram, beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Poğaça Tarifi
Bayanştırma kabına, önce yaş mayayı alalım üzerine, ılık su ve ılık sütü dökelim, elimizle mayayı eritelim. Mayayı 5 dakika, mayalanmaya bırakalım, süre sonunda, şekeri, tuzu, sıvıyağı ilave edelim elimizle güzelce Bayanştıralım. Son olarak unu azar azar ilave edelim ve yoğuralım. Ele yapışmayacak bir kıvamda hamur elde edelim on dakika mayalanmaya bırakalım.
Biz bu arada maydanozu ayıklayalım, iyice yıkayıp süzgece alalım suyunun iyice gittiğine emin olduğumuzda, kesme tahtasında ince kıyalım. Geniş bir kaba alalım üzerine peyniri ilave edip Bayanştıralım bir kenara alalım.
Mayalanmış hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparalım 25-30 cm çapında sigara böreği sarar gibi saralım, yağlanmış tepsiye dizelim, 40 dakika kabarması için dinlendirelim. Daha sonra, üzerlerine yumurta sarısı sürelim, 160 derecelik ısıda üzerleri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
Not: Bu malzemeden, 2 tepsi,poğaçaçıkıyor.
Fethiye adlı kullanıcımızın önerisi:İlk poğaça deneyimim ve muhteşem oldu. O kadar çok kabardı ki inanamadım. Şeker 4 kaşık biraz fazla geliyor, bence 3 yeterli hatta 2 kaşık olabilir. Tuz aynı ölçüde kalabilir. Bundan sonramayalı poğaçayı bol bol yapacağım.
Tarif için teşekkürler. Elinize sağlık:))
BAŞKA BİR TARİF:
Malzemesi:
2 çay fincanı, ılık süt
1 çay fincanı, ılık su
1 çay fincanı, sıvıyağ
5 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yuva maya
alabildiği kadar un
Börek Tarifi
Tüm malzemeleri Bayanştırma kabına alalım, elimize yapışmayacak kıvama gelen bir hamur hazırlayaım. On dakika dinlendirmeye bırakalım. Biz bu arada iç harçı için maydanozu ayıklayıp yıkayalım, bir kaba alalım üzerine peyniri ilave edip Bayanştıralım.
Dinlenmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle açalım, ortasına iç harcı alıp hamuru yuvarlayalım Yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Fırını ısıtalım, sıçak fırında yarım saat bekletelim, daha sonra cıBayanp yumurta sarısı sürelim 180 derecelik ısıda pişirelim afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)