Konya yöresine has bir tatlı olanZerde bugün sizler için seçtiğim tatlı tarifim. Özellikle düğün yemeklerinde sıkça yapıldığını bildiğim zerde hem hafif hem de lezzetli bir tatlı arayışında olan bayanlar için ideal bir seçim olabilir diye düşünüyorum. Fakat genelde içinde kullanılan safran nedeni ile olumsuz yorumlarda aldığım oldu.
Zerde Tarifitat olarak size farklı geliyorsa sizler için sitemizdesütlü tatlılarkategorimizde bir birinden leziz ve farklıtatlı tariflerini bulmanız mümkün. Sizin için tatlı sütlü tatlılar kategorimizden seçtiğim tatlı tarifi iseMeyveli Sütlaç Tarifi. Evet bayanlar ister safranlı zerdeyi ister meyveli hafif klasik bir seçim olan sütlaç tarifimizi seçebilirsiniz kolay gelsin.
Zerde Malzemeler
750 gram su ( 5 su bardağı)
90 gram ( 1 çay bardağı pirinç)
75 gram şeker ( 5 yemek kaşığı)
Vanilya( 1 çay kaşığı)
Bir miktar safran ve zerdeçal
İsteğe göre gül suyu ( 1 yemek kaşığı)
İsteğe göre badem
Tuz ( bir fiske)
Zerde Tarifi
Dört su bardağı su ve pirinçleri ( yıkanmış) tencere içine ekleyin ve kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kısın ve pişirmeye bırakın ( ağzı kapalı)
Pirinçler açılmaya başlayınca daha önceden hazırladığınız bir bardakla safra Bayanşımlı suyu tencere içine dökün.
Son aşamada şeker ve zerdeçalı da ekleyip bir fiske tuz ilavesi de yapıp kıvam alıncaya kadar pişirin.
Zerdeniz piştikten sonra vanilya ve gül suyu ilavesi de yapıp Bayanştırın ve servis kaselerine aktarın muhteşem tadı ile zerde tarifimizi hazır afiyet bal şeker olsun…
Bir Başka Tarif
Malzemeler
20 lif safran (veya 1 çay kaşığı zerdeçal)
Yarım çay bardağı pirinç
5 su bardağı su
2 çorba kaşığı kuşüzümü
2 çorba kaşığı buğday nişastası veya patates nişastası
1,5 çay bardağı şeker
2çorbakaşığı gülsuyu
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Zerde Tatlısı
Safranı 1 su bardağı suya koyup bir gece bekletin. Sabahleyin pirinci ayıklayıp güzelce yıkayın. Nişastasını salması için yarım saat 3 su bardağı suda ıslatın. Kuşüzümünü iki elinizin arasında ovalayarak sapını çöpünü temizleyin. Üzerini kapatacak kadar ılık suyla bir kenarda şişmeye bırakın.
Pirinci, içinde beklettiğiniz suyla birlikte iyice yumuşayıp helmelenene kadar, tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin (pirinç lapa gibi olmasın). Arada bir üzerine çıkan beyaz köpüğü bir kevgirle alın.
Ayrı bir kapta nişastayı 1 su bardağı suyla iyice ezin. Yumuşamış olan pirincin içine safranlı suyu, nişastalı suyu ve şekeri aynı anda katın. Devamlı Bayanştırarak bir taşım kaynatın. Kısık ateşte hep aynı yöne Bayanştırarak pişirmeye devam edin.Zerdekoyulaşıp, kaşığa aldığınızda uzar kıvama gelince ateşten alın. Gülsuyunu ilave edip bir kez Bayanştırın. Kâselere pay edin. Soğuyup üstü kabuk bağladığında suyunu süzdüğünüz kuşüzümü vedolmalık fıstıkla süsleyerek soğuk servis yapın. Sitemizde bulunan diğerTatlı TarifleriveKek Tariflerine bakabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)