9 Aralık 2016 Cuma

Saray Lokumu Tatlısı Tarifi


Osmanlı Mutfagından günümüze kadar taşınan özel bir tat.. Hepimizin bildiği gibi osmanlı sarayı mutfağında tatlı ve lokum çok önemli bir yere sahipti. Atalarımızdan kalan bu mükemmel lezzetiyemek tariflerisitemizde siz değerli ziyaretçilerimiz için paylaşmak istedik. Bu yapımı kolay tatlıyı, gün içinde yapıp servise sunabilirsiniz, kolay gelsin..
Saray Lokumu Tatlısı Tarifi için malzemeler
2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılacak üzerine sürmek için)
yarım paket tereyağ (eritilmiş)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı, şeker
1 paket kabartam tozu, 1 paket vanilya
Aldığı kadar un.
Saray Lokumu Şerbeti için 
Yarım limon suyu
3 su bardağı toz şeker
3  su bardağı su
Üzerini süslemek için:
Toz antep fıstığı
Saray Lokumu Tarifi
Bayanştırma kabına önce sıvı malzeleri alalım,  Bayanştıralım üzerine kuru malzemeleri alalım kuru ve sıvı malzeleri birbiri ile Bayanştırılaım. Üzerine yavaş yavaş unu ilave ederek yoğuralım, vanilya ve kabartma tozu ilave edelim. Kıvama gelince (kulak memesi yumuşaklığında). Kıvama gelen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım, elimizle önce yuvarlayalım daha sonra elimizle bastırarak biraz uzun uzun şekiller verelim.
Hamurun üzerlerlerine çatalın tersi ile bastırarak şekiller verelim. Yağlanmış fırın tepsisine dizdiğimiz tatlıların üzerine yumurta sarısını sürelim. 175 derecelik ısıda pişmeye bırakalım. Şerbeti için, bir tencereye su ve şekeri alalım, Bayanştırarak kaynatalım. Limon suyunu ekleyelim 5 dakika sonra ocaktan alalım. Pişen ve soğuyansaray lokumutatlısının üzerine ilk sıcaklığı çıkmış şerbeti verelim. Şerbeti çekince, servis tabağına alalım üzerine toz antep fıstığı ile süsleyerek servise sunalım.
Afiyet olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)