Zeytin yağı ile yapılan en popüler tarif kesinlikle dolmadır. Zeytinyağlı sarma, zeytin yağlı pazı ve bir çok leziz tarif. Özel günlerde ve özel misafirlere itina ile hazırlan dolama yapımı bir çok bayan tarafından kolay gibi görünse de ufak ayrıntılar ve eksik malzemeler dolma tarifini oldukça fazla etkileyebilir.
Bugün sizlere zeytinyağlıların baş tacı zeytinyağlı dolma yapalım ne dersiniz hanımlar ? Geleneksel olarak yöreden yöreye değişen bu tarifimizi bir de bizden dinleyin derim.
Not: Servis tabağına alınan dolmaların daha lezzetli ve parlak görünmesi için yarım limonun suyu bir kahve fincanı zeytinyağı ile çırpılıp dolmanın üzerine gezdirilebilir. Limon dilimleriyle süslenebilir.
Zeytinyağlı Dolma Malzemeler
1 bardak pirinç için : 4 orta boy soğan
1 su bardağı zeytinyağı
50 gram dolmalık fıstık
50 gram üzüm
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kuru nane
2 su bardağı pirinç için : 1 kilo dolmalık yeşil biber ya da asma yaprağı veya 1 kilo pazının yaprağı
3 adet kesmeşeker
2 adet domates (dolmalık bibere kapak yapmak için)
Zeytinyağlı Dolma Tarifi
Öncelikle bayanlar yağı tencereye ekleyip, ince kıyılmış soğan ve fıstık ilave edilip 1-2 dakika hafifçe çevrilir. Ayıklanmış, yıkanmış pirinç de ilave edilip sadece 1-2 kez daha çevrilir. Yıkanmış ve sapları çıBayanlmış üzüm, yenibahar, şeker, tuz, kekik, nane de eklenip 1-2 defa da bu şekilde Bayanştırılır ve tencerenin kapağı kapatılıp ateşten alınır. Dolmanın içi soğuyunca, ayıklanıp yıkanmış, kapakları kesilmiş ve içi temizlenmiş olan dolmalık biberlere bu malzeme doldurulur. Domatesin kabukları kesilerek biberler üzerine kapanır ve malzeme bitinceye kadar biberler doldurulur. Altı düz bir tencereye yanyana gelecek şekilde dizilir ve 1,5 bardak kadar su konulur ve orta hararette yarım saat kadar pişirilir. Ilındıktan sonra tencereden alınıp servis tabağına dizebilirsiniz afiyet olsun.
Not: Pazı ile zeytinyağlı yapmak isteyen bayanlar, pazının sapları çıBayanlıp, yıkanıp kaynar suya atılır ve hemen sudan alınarak eğer pazı yaprakları ufak ise içine malzeme konularak tek tek, büyük ise ikiye bölünerek sarılır. Aynı şekilde asma yaprakları da kaynar suda 1-2 dakika haşlandıktan sonra tek tek sarılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)