Merhaba, Türkiye ’nin Lezzetli ve en güzel yemek tarifleri sitesi E-Tarifler takipçileri, Osmanlı Mutfağından günümüze gelen hafif bir tatlıGüllaç Tarifiile sizlerleyiz.Güllaç15. yüzyılda mısır nişastası ile yapılan yufkaların kurutulmuşundan elde ettikleri yufkaları süt ve şekerle ıslatıp özellikle ramazanlarda yemek üzerine yedikleri tatlı olarak sunarlarmış. Zaman içinde içine gül suyunu ilave edince “güllü aş” adını verdikleri bu lezzet. Osmanlı döneminlesütlaç‘a “sütlü aş” dedikleri gibi ismi oturantatlı tariflerimizdendir.
Ramazan ayının gülü Güllaç Tarifini bir de bizim yemek tariflerisitemizden denemenizi tavsiye ederiz. Size akşam menüsü için bir kaç tane önerimiz olacak.Poğaça tarifi katagorimize her gün yeni tarifler ekleniyor, göz atmanızı tavsiye ederiz. Afiyetle, kolay gelsin..
Güllaç Tarifi için malzemeler
10 tane, güllaçlık yufka
250 gram, çeviz
510 gram (3 su bardağı) toz şeker
1 paket vanilya
Nar taneleri veya mevsim meyveleri
Gül suyu
6 su bardağı (1,5 litre) süt
Güllaç Tarifi
Öncelikle orta boy bir tencereye sütü boşaltalım, ocağa alalım şekeri ilave edelim vanilyayı ekleyelim, kaynayana kadar Bayanştıralım şekerin erimesini sağlayalım. Kaynamaya başlayınca arzu ettiğiniz kadar gül suyunu ilave edelim Bayanştırıp oçağın altını kapatalım. Ilınmaya bırakalım, sütlü şerbeti, biz bu arada cevizleri ince olacak şekilde robottan geçirelim. Süt şerbeti ılınınca büyükçe bir fırın tepsisine güllaç yapraklarını tek tek alalım, önce bir kepce süt şerbeti dökelim, sonra aralara ceviz serpiştirelim. Songüllaç yufkasına kadar bu işlemi uygulayalım. Kalan süt şerbetini güllacın üzerine dökelim en az iki saat dinlendirelim.
Dinlendikten sonra, istediğiniz şekillerde keserek servise sunabilirsiniz. Servis tabağına keserek aldığımızgüllaçın üzerine mevsim meyveleri ile süsleyebilirsiniz. dilerseniz antepfıstığı serperek servis edebilirsiniz.
MALZEMELER
6 yaprak güllaç
1 litre (5 su bardağı) süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çorba kaşığı gülsuyu
Sütlü Tatlı Tarifi
Yüksek kenarlı bir servis tabağını hazır edin. Güllaç yapraklarının kalın kenarlarını kopararak ayırın. Her yaprağı, elinizle kırarak veya makasla keserek dörder parçaya bölün. Sütü bir taşım kaynatın, ateşten alın. İçine şeker koyun. Şeker eriyene kadar Bayanştırın. (Çok az soğumasını sağlayın; çünkü kaynar sütegüllaçları koyarsanız eriyip hamurlaşacaktır.) Geniş bir tepsiye dökün. Güllaç parçalarını teker teker sıcak şekerli süte batırıp hafif yumuşatarak bir tabağa alın. İkiye katlayın. Geniş kısmına ceviz koyup yanlarını kapatın. Sarma biçiminde sarın, servis tabağına yerleştirin. Tüm güllaçları bu şekilde yumuşatıp sardıktan sonra kalan sütü hepsinin üzerine gezdirin. Üzerine gülsuyunu serpiştirin. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapın. Mevsime göre, nar tanesi, ceviz veya antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz. Ceviz yerine kabuğu soyulmuş ve dövülmüş badem kullanırsanız güllacın rengi daha beyaz olur.
BAŞKA BİR ELMALI GÜLLAÇ TARİFİ
Malzemeler
• 3 su bardağı süt
• 6 adet güllaç yaprağı
• 1 su bardağı ceviz
• 3 adet elma
• 1 çay kaşığı tarçın
• 2 su bardağı şeker
• 1 su bardağı şeker (elmaya)
Tatlı Tarifi
1 Rendelediğiniz elmaları yarım su bardağı şekerle ateşte hiç suyu kalmayacak şekilde pişirin. İçine tarçın ve ceviz ekleyin.
2 Sütü kaynatın. İçine şekeri ekleyin ve kenarlı bir tepsiye dökün. Güllaç yaprağını tek tek batırıp yumuşatın.
3 Yumuşayan güllacı bir komposto kasesinin içine alın. Elmalı içten 1 kaşık koyun. Bohça gibi sarın. Servis tabağına ters çevirin.
4 Bütün güllaçlara aynı işlemi yapın. Kalan sütü ısıtıp üstüne dökün.
5 Narla süsleyerek servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)