19 Nisan 2015 Pazar

IOS 8 HAKKINDA BILMENIZ GEREKENLER


Apple, geliştiricilere özel etkinliği WWDC‘de iPhone, iPad ve iPod’larda kullanılan mobil işletim sistemi iOS’in en yeni sürümü iOS 8′i de duyurdu.
İşletim sisteminin yeni sürümününde dikkat çeken ilk yenilik gelen tüm bildirimlerin bildirim çekmecesi içinde yanıtlanabilmesi. Örneğin bir cevapsız aramaya buradan geri dönebiliyor ya da gelen toplantı bildirimine olumlu ya da olumsuz yanıt verebiliyorsunuz. Tüm bu yeni özellikler, Android’de zaten uzunca bir süredir kullanılabiliyor.

Son açılan uygulamalara erişmek için ana ekran tuşuna iki kere basmak gerekiyordu. Artık bu jestle uygulamaların yanında son görüşülen kişilere de erişilebiliyor. uygulamaları kaldırmak için yine Android’de olduğu gibi pencereleri sağa doğru tutup fırlatmak yeterli oluyor. E-posta uygulamasında çeşitli geliştirmeler var. Jestlerle kullanım artık çok daha kolay. Tek bir hareketle, yazmakta olduğunuz e-postayı alta taşıyıp diğer e-postalarınıza bakabiliyor, içerikleri kopyalayabiliyorsunuz. Sonrasında yine tek bir hareketle aşağı taşıdığınız e-postaya erişebiliyorsunuz.
iOS 8′de Spotlight da önemli yenilikler sunuyor. Arama kutusundan yalnızca cihazınız içindekileri değil, birden çok kaynaktaki birden çok içerikte arama yapabiliyorsunuz.
İşletim sistemi yeni bir klavye sistemiyle geliyor. QuickType adını taşıyan bu özellik, tahmin işlevine sahip bir arayüz sunuyor. Yazdıkça öğrenen ve içerikleri algılayabilen bu sistem, siz yazmaya devam ederken sonrasında hangi kelimeyi gireceğinizi tahmin ederek klavyenin üzerinde gösteriyor. QuickType, ilk aşamada Türkçeyi desteklemiyor.

OS X Yosemite ile birlikte gelen arama ve SMS yönlendirme gibi yenilikler de iOS 8′de de mevcut elbette. İşletim sisteminde en çok geliştirilen ise Mesajlar uygulaması olmuş. Herhangi bir görüşmeye artık isim verebiliyor ya da sessize alarak rahatsızlık veren bildirimlerden kurtulabiliyorsunuz. Ayrıca görüşmelerde konumunuzu da paylaşabliyorsunuz. Görüşmeler içindeki tüm fotoğraf ve videolara görüşmenin hemen altından erişebiliyorsunuz. iOS 8′deki Mesajlar uygulamasıyla artık tek bir harekentle görüşmede olduğunuz kişilere ses ya da görüntü gönderebiliyorsunuz. Bas-konuş’a benzer bir şekilde içerikler iletebiliyorsunuz. Bir sesli mesaj aldığınızda cihazınızı kulağınıza götürerek bu içeriği dinleyebiliyor ve yine aynı şekilde yanıtlayabiliyorsunuz.
iCloud’un Google’dan bolca ilham alan yeni uygulaması iCloud Drive da iOS 8′de bulunuyor. Bulut depolama sistemi yedeklenen tüm içeriklere iOS ve OS X’in yanı sıra Windows’lu cihazlar üzerinden erişebiliyorsunuz.

iOS 8 iş dünyasına özel yenilikler de getiriyor. Şirketlere özel olarak satın alınabilen iOS 8′li cihazlar, kurulduğu andan itibaren her türlü şirket içeriğine ve uygulamaya giriş izni veriyor.
İşletim sistemine yeni eklenen Health uygulamasıyla sağlıkla ilgili tüm bilgilerinize tek bir arayüz üzerinden erişebiliyorsunuz. Üstelik bu arayüzde farklı uygulamalardan gelen verileri de görebiliyorsunuz. Uygulamada toplanan verilen doktorlarla da paylaşılabiliyor.
Family Sharing adını taşıyan yeni uygulama ise her bir cihazda ailenizi tanımlayabiliyor ve onlarla fotoğraf, takvim, arkadaş listesi gibi içerikleri paylaşabiliyor ya da konumuzu görebilmelerine izin verebiliyorsunuz. Ve bu sistem içinde ailenizdeki kişilerin cihazlarında yüklü olan tüm uygulama, müzik ve videolara erişebiliyor, kendi cihaz(lar)ınıza indirebiliyorsunuz. Bunun için tüm satın alımların tek bir kredi kartından yapılmış olması gerekiyor. Kartın sahibi sizseniz, diğer aile üyeleriniz herhangi bir içerik satın almak istediğinde sizin ekranınıza bir onay kutucuğu geliyor.
iOS 8′de fotoğraflar uygulamasında da bazı yenilikler var. Arama yaptığınızda isim ya da konumlardan ilgili fotoğrafları bulabiliyorsunuz. Basit düzenleme araçları da sunan uygulama kırpma gibi işlemlerin yanında gölge, ışık, renk gibi bazı temel değerlerini düzenlemenize de izin veriyor. Bir cihazınızda Favoriler’e eklediğiniz bir fotoğraf eşzamanlı olarak iCloud üzerinden diğer cihazlarınızdan da erişilebilir hale geliyor.

Apple, iMac için de yani bir Fotoğraflar uygulaması planlıyor. Çok daha rahat bir kullanım sunan iCloud destekli bu uygulamanın önümüzdeki yılın başında yayınlanması bekleniyor.
iCloud Drive’da 5 GB’lık bir alan ücretsiz olarak kullanılabiliyor. 20 GB’lık bir alan için aylık 0,99 dolar, 200 GB bulut alanı içinse aylık 3,99 dolar ödemeniz gerekiyor. Bu da iCloud Drive’ı Google Drive ve Dropbox gibi rakiplerinden daha pahalı yapıyor.

Yeni sürüm, bildirim çekmecesi haricinde klavyede de çok önemli bir değişiklik sunmuyor. Artık iOS’li cihazlarınıza Swype benzeri harici klavye uygulamalarını ana klavye uygulaması olarak tanımlayabiliyorsunuz. Bu uygulamalardan internet bağlantısına ihtiyaç duyanlara güvenliğiniz için otomatik olarak izin verilmiyor; sizden onay talep ediliyor. iPhone 5S’le gelen Touch ID de artık farklı uygulamalarda doğrulama amaçlı olarak da kullanılabiliyor.
iOS 8, ev yönetimine yönelik çözümler sunan üçüncü parti uygulama ve cihazlar için de büyük bir yenilik olarak HomeKit’i getiriyor. Bu fonksiyon ile ışıkları ya da ev kapınızın kilidini HomeKit aracılığıyla iOS’li cihazınız üzerinden kontrol edebiliyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)