Merhaba, Türkiye ’nin Lezzetli ve en güzelyemek tariflerisitesiE-Tariflertakipçileri, Diyet Mini Ekler tarifi ile sizlerleyiz. Yemek sitemizde her gün bir yenilikler yapıyoruz, bugün de diyabetli ve diyet yapan takipçilerimizi düşünerek harika birtatlı tarifihazırladık. Diyet yaptığım günlerden bilirim, şöyle ağzıma layık bir tarif bulamamıştım sonunda kollaları sıvayıp araştırdım bu ve bunun gibi onlarca tarif buldum. En azından haftada 1 gün kendimi ödüllendirmek için yaptım, diyet yapmayan arkadaşlarımda tadına bayıldı.
Yapım aşaması size biraz zor gelebilir Diyet Mini Ekler Tarifinin ama inanın zahmetinize değecek. Bir süre sonra yaşam şekline dönüştüğü için, değişik tatlara insanın ihtiyacı oluyor. Sizde en azından haftada bir gün kendinizi ödüllendirin,diyet tariflerimizden 1 tanesini deneyin. Afiyetle, kolay gelsin…
Önce krema ve hamuru aşağıdaki tariflere göre hazırlanır.
Diyet Mini Ekler Tarifi için malzemeler
1000 gram, light süt
270 gram, tatlandırıcı
260 gram, tam buğday unu
1 tane yumurta
5 gram, vanilya
100 gram, light margarin veya 50 gram, beyaz şekersiz çikolata
Ekler kreması yapılışı
Tatlandırıcıyı 2 eşit parçaya bölelim, 135 gram tatlandırıcıyı bir kapta yumurta ile çok kabartmadan çırpalım. Bir köşeye sonra kullanılmak üzere bırakılır. Tatlandırıcının diğer yarısı 1000 gram sütle birlikte kaynatılır, tatlandırıcı ile kaynatılmış 1000 gram sütün 3/1 ayrılır. Ayrılmış 3/1 sütün el yakmayacak şekilde soğuması beklenir. Süt el yakmayak şekile geldiğinde, diğer kapta çırpılmış yumurta sütün içine eklenir. Ve çırpıcı sayesinde Bayanşımın birbirine Bayanşması sağlanır. Bayanştırdığınız bu Bayanşım biraz soğuyunca içine un ve vanilya eklenir. Cırpıcı yardımıyla homojen bir şekilde tüm malzemelerin Bayanşması sağlanır. Diğer tarafta bekleyen 2/3 oranındaki süt, tekrar kaynatılmak üzere ocağın üzerine alınır. Süt kaynamaya başladığında diğer taraftaki yumurtalı Bayanşım yavaş yavaş süte eklenir. Süt kaynadıkca koyulaşacaktır, eğer hızlı Bayanştırmazsanız dibini tutabilir, bu yüzden sert yumurta Bayanştırıcısıyla Bayanştırmayı deneyin. Hazırlanan Bayanşım iyice koyulaşınca katı bir krema haline gelmeli ocaktan alalım. Sıcak halle bulunan krema fazla bekletilmeden temiz mutfak tezgahına boşaltalım, kremanın el yakmayacak duruma gelmesini bekleyelim. Bu sıcaklığa ulaştığı zaman, marğarin veya beyaz çikolata eklenir iyice Bayanştıralım. Light margarin veya çikolata sayesinde krmanın kurumaması ve daha lezzetli olması sağlanır. Hazırlanan krema oda sıcaklığında soğutulduktan sonra, buzdolabına alınır ve iyice soğutulmaya bırakılaır.
Ekler hamurunun malzemeleri:
500 gram su
200 gram, çavdar unu
120 gram, yulaf unu
80 gram, soya unu
250 gram, sıvıyağ
10 tane yumurta
Ekler hamurunun yapılışı:
Yumurtaların köpürmesine izin verilmeden, beyazı ve sarıları iyice birbirine Bayanşana kadar çırpılır. Eğer üzerinde köpük oluşursa bunu kaşıkla alıp atmak gerekir. Daha sonra sıvıyağ ve su ocakta kaynatılır. Un Bayanşımı kaynayan suya eklenerek bir yandan da sert bir çırpıcı ile Bayanştırılır. un ve sıvıyağlı su ocakta yanmayacak şekilde kavrulduktan sonra hamur haline getirilir. Hazırlanmış olan bu sıcak hamur ocaktan alınır. Hamurun ocaktan yeni alınmış tencerenin ısısı ile yanmasını engellemek için, hamur başka bir kaba alınır. 5-10 dakika sonra Bayanşım hala sıcak ama kaynar vaziyette değilken içerisine yavaş yavaş yumurtalar eklenir ve hızla Bayanştırılır. Bu aşamada yumurtaların hamurun içerisinde pişmesine izin vermeden tüm yumurtaları yedirmek gerekiyor. Bu işlemi yaparken bir kişinin size tencereyi tutarak size yardımcı olması gerekiyor. Eğer işlem hızlı olmazsa yumurtalar hamur içinde pişeçektir. Yaptığımız bu işlem sırasında çırpma nedeniyle hamur soğuk hale gelir 10-15 dakika daha hamurun oda sıcaklığında soğuması beklenir. Krema torbası ile istenilen şekil verilerek 150 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıktığında içleri boş ekler hamurları elde edilir, eklerler soğuduktan sonra kesilerek içerisine krema doldurulur. 1 adet ekler hamuru genellikle 7 gram gelir ve içlerine 20 gram krema doldurulur.
Üstü çikolatalı ekler tarifi için, çikolata sos hazırlanır ve eklerler doldurulduktan sonra bu sosa batırılır.
Çikolata sos için malzemeler:
125 gram, light süt
350 gram, şekersiz sütkü çikolata
250 gram, şekersiz sıvı şanti
Çikolata sos yapılışı:
Şanti ve süt ocakta kaynatılır, oçaktan alındıktan sonra sıcak ama el yakmayacak dereceye geldikten sonra (45 derece) çikolata eklenir. Çikolata eriyene kadar yavaş yavaş Bayanştırılır. Çikolatayı süt sıcakken eklerseniz çikolata yanar.
Not: Kaynak olarak Diyabetliler İçin, Tatlı ve Pasta tarifleri Kitabından Sayın Vedat Burak Budak ’ın reçete ettiği tariflerden alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)