31 Ocak 2017 Salı

Kürt Böreği Tarifi


Hepimizin bildiği bir lezzeti Kürt Böreği Tarifini vereceğiz sizlere. Osmanlı yıllarında doğudan İstanbul ’a gelen Sarı Mehmet isimli bir kişi uzun süre iş aramış, girdiği çeşitli işlerde başarı sağlayamayınca başka bir iş yapmaya karar verir. 1 torba un alıp içine yağ katıp yoğurmuş hazırladığı hamuru pişirmiş. Pişirdiği bu hamuru önce kendi çevresine satmaya başlamış. Yaptığı böreğin beğinilmesi ile bir yer kiralayıp orada yapıp satmaya başlar, git gide müşterileri ve ünü duyulur. Ancak kimse adını bilmediği için “kürt böreği” Kürt ’ten aldık diye söylemler başlar. Böylece ismini de almış olur, bu güzel börek…Kürt Böreği
Akşam menü önerilerine gelecek olursak,Et yemeklerikategorisindenOrman Kebabı Tarifini tavsiye ederiz, yanınaHamur işlerikategorisinden çok kısa sürede hazırlayacağınızFırında Makarna Tarifini öneririz.Tatlı tariflerikategorisinden hafif biUn Helvası Tarifi bu menünün yanına çok yakışacaktır. Afiyet olsun.
Kürt böreği  için Malzemeler
560 gram (4.5 su bardağı) un
105 gram (1 çay bardağı) yoğurt
(1 çay bardağı) sıvıyağ
200 gram margarin
2 tane yumurta
3 çorba kaşığı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
60 gram (yarım çay bardağı) su
Üzeri için
pudra şekeri
Kürt Böreği Tarifi
Öncelikle unu Bayanştırma kabına alalım, ortasını havuz gibi acalım 1 yumurtayı kıralım, sonra sırası ile sıvıyağ, yoğurt ve kabartma tozu ilave edelim yoğurmaya başlayalım. Kıvama gelene kadar yoğuralım, gerekirse su ekleyelim. Kıvama gelen hamurdan bir parça ayıralım, bu parça üzeri için olacak. Elimizde kalan hamurdan yirmi eşit parça çıkaralım, bir yerde üzeri örtülerek en az yarım saat dinlendirelim. Dinlendirdiğimiz hamur bezelerini tatlı tabağı büyüklüğünde açalım, aralarına eritip ılık hale getirdiğiniz marğarin veya tereyağını sürüp hamurları üst üste koyalım. Sonra tüm hamurları beraber açmaya başlayalım bir tepsi büyüklüğü olana kadar açalım. Açtığınız hamurun üzerine fırça yardımı ile yağ sürelim sonra çok sıkı bir rulo hazırlayalım. Hazırladığımız ruloyu 3 eşit parçaya bölelim, kestiğimiz rulo parçalarını buzdolabında en az 1 saat bekletelim.
Dinlendirdiğimiz rulo hamurların üstüne bastırarak hamuru tekrar açmaya başlayalım. Tepsi büyüklüğüne gelince açma işlemini sonlandıralım, tepsiye alalım üzerine fırça yardımı ile eritilmiş ve ılınmış yağdan sürelim ve 1 kaşık pudra şekeri serpelim. Kalan 2 rulo hamur parçasında aynı işlemi uygulayalım ve tepsiye alalım. En üst için ayırdığımız hamuru mümkün olduğunca ince açalım tepsinin üzerine yayalım. 180 derecelik ısıda üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkınca bir süre dinlendirip (ilk sıcaklığı çıkınca) dikdörtgen şeklinde keselim. Üzerine bolca pudra şekeri serpelim servise sunalım.
Başka bir tarif
Malzemeler
200 gram margarin
3 çorba kaşığı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta
4,5 su bardağı un
Börek Tarifi
Bir kaba un alınır ve ortasına bütün malzemeler Bayanşıtırılarak koyulur hamur yoğurulur. Hamurdan bir tek parça yufka gibi açmak için alınır. Sonra hamurdan 20 eşit bezeye yapılır. Ara kısımlara yumuşak yağ sürülür üstüste konulur.Bir sefrede 20 bezede açılır. Bir tepsi büyüklüğünde açılır ve yağdan sürülüp rulo yapılır. Ruloda 3 parçaya ayrlır buzdolabında bekletirilir.(1 saat) Hamurlara bastırılıp yassı şekli verilir. Tekrar tepsi büyüklüğünde açılır. Üstüne margarin sürün ve pudra şekeri dökün. İki hamurada aynısı yapılıp ayrılan yufka hamur en üste kapak gibi serilir. 180 derecede kızarana kadar pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)