30 Aralık 2015 Çarşamba

ARM-Temelli Dizüstü Bilgisayarlar Geliyor


İsmi açıklanmayan bir kaynağa göre Samsung, Toshiba, Acer ve Asus gibi önemli dizüstü üreticileri ARM-temelli işlemci kullanan modellerini duyurmaya hazırlanıyor.
Aslında ARM-temelli dizüstüler birkaç yıl önce “smartbook” adı altında piyasaya çıkmışlardı. Ancak kullanıcıların diğer dizüstüler modellerinden beklediği uyumluluk ve performansı sağlayamadıkları için kendilerine bir yer edinememişlerdi. Yeni ARM-temelli dizüstü modelleriyse çok-çekirdek desteğiyle performans sorununu çözmüş olacaklar. Önümüzdeki yıl içinde çıkacak olan Windows 8 ’in de ARM tabanlı sistemlerde çalışacak olması uyumluluk konusunu çözüyor. Bütün şartlar ikinci deneme için uygun görünüyor.
ARM-temelli işlemcilerin Intel ve AMD tarafından sağlanan bilindik x86 çözümlerine göre enerji açısından daha verimli olmaları dizüstü üreticilerinin dikkatini çekiyor. İşin güzel yanı ARM-temelli çözümler genelde daha ucuz da oluyorlar. Bu işlemcilerin kullanıldığı dizüstü modellerinin 299 $ gibi oldukça makul fiyatlarla satıldığını görebiliriz. Tabi bu fiyat Chrome ve Ubuntu gibi açık kaynak kodlu ücretsiz işletim sistemleri için geçerli olacak. Windows 8 söz konusu olduğunda fiyatların artmaması kaçınılmaz.
Birkaç hafta önce ARM ’ın yöneticisi Tudor Brown, Windows 8 ’in ARM-temelli sistemleri desteklemesi sayesinde ARM ’ın 2015 yılında netbook pazarında %40 ’lık pazar payını yakalayacağını belirtmişti. Tablet pazarındaysa aynı yıl için %85 gibi çok daha ciddi bir hedef açıklamıştı.
Brown ’ın iddiasına göre Windows 8 ve ARM-temelli işlemciler şu anda pazardaki x86 çözümlerinin ısınma sorunlarını çözerek endüstriye bir yenilik kıvılcımı çaktıracak. Bu sayede firmalar çok daha hafif, ince, ucuz ve uzun pil ömürlü cihazlar üretebilecekler.
Windows 8 ’in çıkışı 2012 sonbaharını bulacak olsa da Samsung, Toshiba, Acer ve Asus gibi üreticilerin ARM-temelli dizüstü modellerini 2011 ’in sonuna doğru göremeye başlayabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)