1 Ocak 2016 Cuma

Ispanaklı Kol Böreği Tarifi


Merhaba değerli takipçilerimiz bugün sizlere el açması böreklerin en kolayı olan Ispanaklı Kol Böreği Tarifi vereceğiz.  Bu tarifimizle yapacağınızböreko kadar kolay ki bir daha hazır yufka alamayı düşünmeyeceksiniz. Böreğin hamurunu yoğururken dikkat etmemiz gereken önemli hususlardan bir tanesi özleşene kadar yoğurmamanız gerekiyor. Pürüzsüz bir hamur olmalı, hamuru açarken dikkat etmemiz en önemli nokta bezeleri üst üste koyduktan sonra mutlaka ama mutlaka 10 dakika dinlendirelim. Eğer dinlendirmezseniz beze çok cabuk yırtılır. Bezelerin üzerinde hafif hava kabarcıkları oluşmuşsa o hamur açılmaya hazır demektir. Bu aşamada oklava veya merdane kullanamayınız elinizle açmalısınız. Ispanaklı Kol Böreği Tarifini iç malzemesini istediğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz, peynirli veya pırasalı yapabilirsiniz, bu sizin isteğinize bağlı. Afiyetle, kolay gelsin…
Ispanaklı Kol Böreği Hamur Malzemeleri
4 su bardağı un
1+4/3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı eritip soğutulmuş tereyağ
Üzerine sürmek için
1 yumurta sarısı
Ispanaklı Kol Böreği Tarifi
Bayanştırma kabına unu alalım, ortasını havuz gibi açalım. tuzu etrafına serpelim ve suyu azar azar ilave ederek yoğuralım. Hamur toparlana kadar yoğuralım, iyice özdedeşene kadar yoğuralım. Hazırladığımız hamurumuzdan bezeler oluşturmaya başlayalım hamuru uzun rulo şekline getirelim, eşit bir şekilde 7-8 beze keselim.

Hazırladığımız bezeleri yuvarlak hale getirelim, tüm bezeleri yuvarlatıp üzerine bastıtırak yassı hale getirelim. Yassı hale getirdiğimiz bezeleri merdane yardımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açalım. Açtığımız bezelerin ilkini yağladığımız bir zeminin üzerine tereyağ ve sıvıyağı bir kapta Bayanştıralım, açtığımız her bezenin üzerine bolca sürelim. Tüm bezeleri üst üste koyalım. Dinlenmesi için bir kenara alalım.
Bezelerin üzerinde hafif hava kabarcıkları oluşmuşsa o hamur açılmaya hazır demektir. Bu aşamada oklava veya merdane kullanamayınız elinizle dikkatlice tepsi büyüklüğünde açalım.,
Olabildiğince ince bir yufka açalım, açtığımız hamurun bir ucuna malzememizi alalım, yufkanın diğer tarafını yağlayalım ve sıkı rulo şeklinde saralım.
İstediğiniz şekli verebilirsiniz İki ucundan katlayarak, yapabilirsiniz, biz aşağıdaki şekli tercih ettik şekli tamamen sizin isteğinize bağlı.
Yağlı bir börek olduğu için tepsiyi yağlamamımıza gerek görmüyoruz, yağlı kağıt serdiğimiz bir fırın tepsisine hazırlayıp şekil verdiğimiz el açması böreğimizi koyuyoruz. Tüm yufkalara iç malzemesini koyup, sardıktan sonra şekil verelim ve tepsimize dizelim. Bir yumurta sarısının içine 1 tatlı kaşığı yağ koyalım Bayanştıralım. Hazırladığımız hamurların üzerine fırça yardımı ile sürelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri pembe renk alana kadar pişirelim.
Başka Bir Tarif

Ispanaklı Kol Böreği Malzemeleri
4 su bardağı un
Tuz,  sıvıyağ ve su
İçi için:
400 gram mantar
1 adet soğan
250 gram ıspanak
tuz ve karabiber
Ispanaklı Kol Böreği Tarifi
Malzemeleri Bayanştıracağımız kaba öncelikle 4 su bardağı un, tuz ve sıvıyağı koyalım. Bayanşıma alabildiği kadar su ilave ederek, hamurumuz, kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Bu arada iç harcımız için soğanlar yemeklik olarak dilimlenir ve tavada sıvıyağ ile sote yapılır. Üstüne mantarlar da dilimlenerek eklenir ve soteye devam edilir. Mantarlar suyunu koyuverip çektikten sonra yağa bindiğinde, doğranan ıspanaklar eklenerek pişirilir. Şimdi hazırladığımız hamurlarımızı beze yapalım ve tatlı tabağı iriliğinde açılım. Açtıktan sonra hamurların her bir katını yağlayacak şekilde üst üste dizelim.  Bundan sonra da hamur, tepsi büyüklüğünde açılır ve içine hazırladığımız harç doldurularak sarılır ve yağladığımız tepsiye alırız. Fırında üstü kızarana dek pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)