28 Şubat 2016 Pazar

Haydari Tarifi

Merhaba bugün, Haydari Tarifi İle sizlerleyiz. Haydari yoğurt bazlı birmezedir, en güzel süzme yoğurtla yapılır, süzme yoğurdumuz yoksa normal yoğurdu bir tülbente koyup yüksek bir yere asıp altına çukur bir kap koyup süzdürerek yapabilirsiniz. Ama tabii bu sizin işinizi zorlaştıracağı için, süzme yoğurt kullanmanızı öneririz. Mümkün olduğunca yoğurdun suzsuz olması çok önemli, zira içine girecek, tuz, sarımsak ve zeytinyağ gibi malzemeler zaten sulanacağı için yoğurt o yüzden susuz yoğurt kullanmaya dikkat ediniz. Biz içine taze nane kullanacağız, Haydari normalde kızgın tereyağında pişirilmiş kuru nane kullanılır. Haydarinin içine neden tereyağ kullanıyoruz? Çünkü mezenin içine ilave ettiğimiz tereyağ, dolaba kaldıracağımız mezenin donmasını ve kıvam almasını sağlayacaktır.

Haydari Malzemeleri

420 gram (2 su bardağı) süzme yoğurt,
2 diş sarımsak,
Bir miktar, kıyılmış dereotu,
Bir miktar,kıyılmış taze tane,
3 yemek kaşığı tereyağ
Kuru nane , tuz
Üzeri için
Zeytinyağı
Taze nane yaprakları (dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz)

Haydari Tarifi

Öncelikle taze dereotu ve naneyi ayıklayalım, yıkayalım üzerinde hiç su kalmayacak şekilde kurutun. Kuruttuğunuz dereotu ve naneyi kesme tahtasının üzerinde incecik kıyın. Süzme yoğurdu bir borcama alalım, üzerine önce tuzu sonra dövülmüş sarımsağı ilave edelim. Daha sonra inceci doğradığımız taze naneyi ekleyelim. Bir tavada kısık ateşte tereyağını eritelim yağı fazla yakmadan kuru naneyi de ekleyelim hafif yanmasını sağlayalım. Nane tereyağ sosundan 1 yemek kaşığı haydarinin içine ilave edelim, tüm malzemeyi iyice Bayanştıralım. Güzel bir şekilde Bayanştırdıktan sonra kıvamına ve rengine bakalım, şayet ihtiyaç varsa biraz daha nane ve teryağ susundan ekleyelim ve Bayanştıralım. Hazır olan haydariyi servis tabaklarına alabilirsiniz, ister çukur bir tabağa isterseniz kayık bir tabağa mezeyi alalım. Üzerini dilediğiz şekilde süsleyebirsiniz son olarak haydarinin üzerine gezdirerek zeytinyağ dökünüz. Hazır olan haydariyi 1-2 saat buzdolabında bekletip servise sunabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapacağınız yorumlar bizim için değerlidir. (Lütfen yorum bırakın)